» 2012

Kerekasztal-beszélgetés az Európai Unió bővítéséről

2012. 12. 21. | Cikkek: Csatlakozásra várva, Hírek

Az Európa Unió bővítése változatlanul prioritás, bár az elmúlt évben az eurózóna válságának kezelésére összpontosult a figyelem — jelentette ki Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője az EurópaPontban november 22-én megtartott kerekasztal-beszélgetésen. …bővebben »

Elhúzódó agónia Boszniában – Kis Jugoszlávia

2012. 12. 10. | Cikkek: Csatlakozásra várva

A legnagyobb boszniai párt, a muszlimokat tömörítő Demokratikus Akció Pártja kizárásával alakítottak új kormányt Szarajevóban. A belharcok miatt Bosznia reménytelenül lemarad az európai integrációban.

A külföld ránk akarja kényszeríteni, hogy szeressük egymást, de szerintem nem lehet elfelejteni, hogy évekig öltük egymást. …bővebben »

Díjak civil újságíróknak

2012. 12. 05. | Hírek

Járt az idén Horvátországban, Albániában, Szerbiában, Boszniában, Macedóniában, Törökországban, Izlandon vagy Montenegróban? Biztosan van elmondható, jó története. Esetleg készített jó fotókat az ottaniak életének egy-egy mozzanatáról? Küldhet írást, videót, fotósorozatot benyomásairól, tapasztalatairól a Csatlakozásra várva (Next in Line) projekt honlapjára. A legjobb három anyag díjat kap.

…bővebben »

„Az emberek az első pillanattól kezdve vevők voltak erre az eszement politikai ötletre”

2012. 11. 30. | Cikkek: Csatlakozásra várva

A 2010-es polgármester-választási kampányban sok nehezen komolyan vehető dolgot ígért, például, hogy Disney-parkot építenek Reykjavíkban. Hol tart ezek betartásával? …bővebben »

Tényfeltárás a független online helyi sajtóban

2012. 11. 27. | Hírek, Hírek: Tényfeltáró újságírás

A Gőbölyös József Soma Alapítvány műhely-beszélgetést tart 2012. december 6-án (csürtörtökön) 18.00 órai kezdettel a Független Médiaközpontban. A beszélgetés témája: a tényfeltáró újságírás helyzete a független online helyi sajtóban. A beszélgetést Lőke András, az ittlakunk.hu alapítója vezeti. Jelentkezés november 30-ig: alapitvany@gsoma.hu

…bővebben »

Izlandi geotermikus fejlesztések – Ahogy a csövön befér

2012. 11. 25. | Cikkek: Csatlakozásra várva

Százmillió tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe annak köszönhetően, hogy Reykjavíkot a földből feltörő források vízével fűtik. Az izlandiak most azon tanakodnak, mit tegyenek a felesleges energiával.

…bővebben »

„A Nyugat-Balkánon még jó ideig fennmarad a feszültség”

2012. 11. 02. | Cikkek: Csatlakozásra várva

Úgy tűnik, mintha semmi sem fejlődne Boszniában: még mindig nincs megegyezés szerbek, horvátok és muszlimok között az alkotmányról, és a gazdaság is recesszióban van.

…bővebben »

Gyűlöletbeszéd a médiában – kerekasztal-beszélgetés

2012. 10. 29. | Hírek

Szabályozható-e a médiában megjelenő gyűlöletbeszéd és ha igen, hogyan? Erre a kérdésre keresik a választ annak szakmai kerekasztal-beszélgetésnek a résztvevői, amelyet a Soma Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Szubjektív Értékek Alapítványa szervez közösen. 2012. november 5., hétfő, 16.00 órai kezdettel a Független Médiaközpontban.

…bővebben »

Vallási türelem és ősi ellentétek

2012. 10. 29. | Cikkek: Csatlakozásra várva

Jóllehet a vallásgyakorlók száma látványosan nő Törökországban, a világi társadalmi berendezkedés nincs veszélyben, mivel a politikában a szekuláris köztársaság híveié a meghatározó szerep. A sokszínűség dacára ritkábbak a kulturális ellentétek itt, mint másutt az iszlám világban, két kisebbségi kérdés azonban rendezetlen.

…bővebben »

Magda Walter előadása az Internet Hungary-n

2012. 10. 18. | Hírek: Digitális média

Magda Walter, A digitális média feltérképezése (Mapping Digital Media, MDM) kutatási projekt regionális szerkesztője előadást tartott a 2012. október 16-17-én rendezett Internet Hungary-n. A szakmai rendezvényen a közel hatvan országot felölelő projekt kapcsán kifejtette, hogy a cél a digitális média által okozott változások bemutatása mellett a szakma szereplői közti eszmecsere elősegítése. …bővebben »