» 2013

Elhallgatások és csúsztatások

2013. 12. 28. | Hírek, Hírek: Digitális média

Elhallgatások és csúsztatások (Manipuláció a közmédiában) címmel jelent meg Bajomi-Lázár Péter és Tóth Borbála cikke az Élet és Irodalom 2013. október 31-i számában, amely a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió hírműsorainak elemzését kínálja azzal a megállapítással, hogy e műsorszolgáltatók hajlamosak a híreket úgy szelektálni és tálalni, hogy azok az Orbán-kormányt tüntetik fel kedvező színben. …bővebben »

Önszabályozási modellek és médiaoktatás

2013. 12. 19. | Hírek, Hírek: Médiaszabályozási vita

A média-önszabályozásnak milyen lehetséges modellje képzelhető el ma Magyarországon, hogyan válhat társadalmilag és szakmailag elfogadottá, hogyan szavatolható egy önszabályozó testület függetlensége? Ezekről a kérdésekről is szó volt azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely 2013. december 12-én tartott az Európa Pontban. …bővebben »

Vita a médiapiaci szabályozásról

2013. 12. 19. | Hírek, Hírek: Médiaszabályozási vita

A médiapiac szabályozási eszközrendszeréről készített vitaanyagról tartott kerekasztal-beszélgetést a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely 2013. december 12-én az Európa Pontban. A rendezvény a korábban elindított médiaszabályozási vitasorozat része volt, amelynek célja, hogy elősegítse a párbeszédet a média szabályozásával összefüggő kulcskérdésekről. A médiapiaci szabályozásról szóló vitaanyag itt, a rendezvény programja pedig itt olvasható. …bővebben »

Médiaszabályozási vitasorozat – Meghívó

2013. 12. 04. | Hírek, Hírek: Médiaszabályozási vita

A Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely tisztelettel meghívja Önt a 2013. december 12-én tartandó nyilvános vitára, amelynek célja, hogy közös gondolkodásra ösztönözzön a média szabályozásával összefüggő három kérdéscsoportról: a médiapiac szabályozása, média-önszabályozási mechanizmusok a médiaoktatási feladatok. …bővebben »

Külföldi diákok a magyar oktatásban – kerekasztal-beszélgetés december 9-én

2013. 11. 26. | Hírek, Hírek: Migráció a központ felé

A Független Médiaközpont kerekasztal-beszélgetést tart a Magyarországon tanuló külföldi diákok – elsősorban a harmadik országbeli állampolgárok – helyzetéről, az európai uniós és a hazai jogszabályi, oktatáspolitikai háttérről, valamint a gyakorlati tapasztalatokról. Időpont: 2013. december 9. (hétfő) 9:00-12:00, helyszín: Európai Unió Háza – Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház utca 35. …bővebben »

Öncenzúrára kényszerítenek a büntetőeljárások

2013. 11. 21. | Aktuális, Hírek

Ma hozott döntést a Kúria a Spirk József újságíró ellen indult büntetőeljárásban. A kivételes ügyészi beavatkozás kapcsán hozott bírósági döntés az újságírók véleménynyilvánítási szabadságának és a közérdekű ügyekben történő tényfeltáró újságírásnak az indokolatlan korlátozására, kriminalizálására hívja fel a figyelmet. Alulírott civil szervezetek megdöbbenéssel fogadjuk a Kúria döntését és elítéljük az ügyészi fellépést. …bővebben »

Az újságírás jogi környezete – Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés a Goethe Intézetben

2013. 11. 20. | Aktuális, Hírek, Hírek: Média-önszabályozás

A Goethe Intézet, a Független Médiaközpont és a Főszerkesztők Fóruma tisztelettel meghívja Önt a „Újságírás és etikai normák” című sorozatának következő közös rendezvényére, melyre 2013. november 27-én, 14 órától a Goethe Intézetben kerül sor. …bővebben »

Változó médiahatósági modellek

2013. 11. 05. | Aktuális, Hírek, Hírek: Médiaszabályozási vita

Változó médiahatósági modellek címmel 2013. október 3-án vitát rendezett a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely. A vita magyar és norvég szakértők részvételével zajlott az Európai Unió Házában. …bővebben »

A Big Data az Internet Hungaryn

2013. 10. 20. | Aktuális, Hírek, Hírek: Digitális média

A 2013-as Internet Hungary egyik vezérfonala a Big Data jelenség volt, ezt a rendezvény mottója, vagyis a “Fiúk az adatbányából” is jelezte. Az október 15-16-án, Siófokon megrendezett eseményen az iparági szereplők különféle – kutatói, ügynökségi, megrendelői – oldalról vizsgálták a Big Data kérdéskörét. …bővebben »

Változó médiahatósági modellek – vita október 3-án

2013. 09. 23. | Aktuális, Hírek, Hírek: Médiaszabályozási vita

A Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely október 3-án 15 órai kezdettel magyar és norvég szakértők részvételével nyilvános vitát tart a médiafelügyelet feladatairól, struktúrájáról és funkcióiról. Helyszín: Európai Unió Háza – Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház utca 35. …bővebben »