» 2015

Újságírás 20 év múlva – konferencia

2015. 11. 25. | Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A Főszerkesztők Fóruma, a Független Médiaközpont és a budapesti Goethe Intézet meghívja Önt közös nemzetközi konferenciájára, amelyet  2015. december 7-én tart a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében. E konferencián hazai és külföldi újságírók, elemzők, kutatók, média-önszabályozó testületek és civil szervezetek vezetői tartanak előadásokat és beszélgetnek az újságírás jövőjéről.  A hazaiakon kívül brit, holland, német és szlovén szakértők vitatják meg a fejlődés trendjeit és lehetséges forgatókönyveit. …bővebben »

Adatújságírást támogató program indul

2015. 11. 18. | Hírek

Az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google “Adattal az újságírásért” elnevezésű közös programot indít, hogy támogassa a fiatal adatújságírókat Magyarországon. A projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak két magyar egyetemen, és egy fiatal adatújságíróknak szóló díjat is létrehoznak.

…bővebben »

Díjazott oknyomozó diákújságírók

2015. 10. 02. | Hírek

A Transparency International Magyarország és a Független Médiaközpont tavasszal hirdette meg a pályázatát az újságírás iránt elkötelezett hallgatók számára, amely számos újságíró–hallgató együttműködésnek nyitott teret. A legjobban sikerült művek díjazásban részesültek, amelyet 2015. október 1-én vehetett át a Lehotai Orsolya – Pethő András páros, illetve megosztva Bakó Júlia – Dezső András és Kiss Eszter – Bátorfy Attila. …bővebben »

Az oknyomozó újságírói mentorprogram sajtótájékoztatója

2015. 09. 30. | Hírek

A Transparency International Magyarország és a Független Médiaközpont sajtótájékoztatót hirdet a közösen szervezett, tavasszal indult oknyomozó újságírói mentorprogramról. A rendezvény 2015. október 1-jén 10 órától lesz a Primus sétahajón, ahol a mentorprogram nyertese díjat vesz át.

…bővebben »

Trolltalanítás – projekt az antiszemitizmus ellen

2015. 09. 28. | Hírek

A Get the Trolls Out! című projekt keretében a Független Médiaközpont létre a Trolltalanítás című Facebook oldalt.  Az európai fiatalok számára indított projekt célja, hogy rávilágítson a kontinensen jelen lévő antiszemitizmusra és felvegye a harcot ellene. …bővebben »

Továbbképzés újságíróknak a környezettudatosság jegyében

2015. 08. 30. | Hírek

A Humusz Szövetség – a Független Médiaközpont szakmai partnersége mellett – a hulladékgazdálkodás és a környezettudatos termelés és fogyasztás témái iránt érdeklődő, de még nem feltétlenül jártas újságíróknak tart ingyenes továbbképzést budapesti személyes találkozókon. Az interaktív képzés kiemelt célja a közérthetőség, az összefüggések bemutatása, a további kutatómunkák elősegítése.
…bővebben »

Diákok és újságírók a sajtószabadságról

2015. 06. 22. | Hírek

A European Youth Press kezdeményezésére magyarországi fiatalok – diákok, szakértők, újságírók – találkoznak június 25-én 11 órai kezdettel, hogy felderítsék az európai szólásszabadság helyzetét és akadályait, valamint megoldást keressenek a problémákra. A “Free Our Media! Media Freedom in Europe – Limited Edition?” című projekt budapesti rendezvénye a Független Médiaközpontban lesz (1052 Budapest, Régi posta u. 4. 1/10. – 3-as kapucsengő).

…bővebben »

A lobbizás újságírói szemmel – műhelyfoglalkozás május 19-én

2015. 05. 07. | Hírek

A lobbizás fogalmáról, jogi környezetéről, szabályozásáról, valamint a tényfeltáró újságírás eszköztáráról tart workshopot újságíróknak és médiaszakos hallgatóknak a Transparency International Magyarország és a Független Médiaközpont 2015. május 19-én 13 órai kezdettel. Regisztráció május 15-ig. …bővebben »

Pályázati Felhívás – Újságírói mentorprogram hallgatók számára

2015. 04. 15. | Hírek

A Transparency International Magyarország Alapítvány és a Független Médiaközpont pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett hallgatók számára. E felhívással a két szervezet célja, hogy sikeres szakmai együttműködést építsen mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között. Jelentkezési határidő 2015. április 27. …bővebben »

Újabb riportpályázat – felhívás

2015. 01. 30. | Hírek, Hírek: Gender és média

A Független Médiaközpont ismét pályázatot hirdet szakmai tapasztalattal rendelkező újságíróknak tényfeltáró és szociográfiai riportok készítésére. A Független Médiaközpont olyan témák feldolgozását kívánja támogatni, amelyek történeteken keresztül mutatják be a nők és férfiak társadalmi szerepét, a helyzetüket befolyásoló társadalmi mechanizmusokat és kulturális jelenségeket, valamint a rejtett visszásságokat. A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. március 1. (vasárnap). …bővebben »