» 2016

Közmédiarendszerek összehasonlítása Délkelet-Európában

2016. 12. 22. | Hírek: Délkelet-európai médiakilátó

Megjelent a Délkelet-európai médiakilátó elemzése, amely Albánia, Bosznia Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia közmédiarendszereit hasonlítja össze. …bővebben »

Adatelemzési eszközök és programok az újságírásban

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan használhatják újságírók az Excelt és az SQL szervereket munkájukban? Erről tartott egynapos, gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2016. december 12-én és 13-án Crina Boros, nemzetközi adatújságíró-szakértő vezetésével.

…bővebben »

Miért és hogyan készítsünk podcastot?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A podcast eredetéről, jellemzőiről és készítésének gyakorlati alapjairól volt szó azon a műhelyfoglalkozáson, amelyet a Független Médiaközpont szervezett 2016. december 6-án újságírók és médiaszakos hallgatók számára. …bővebben »

Számít a helyi tartalom!

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A helyi tartalom növekvő jelentőségéről és a szerkesztők megváltozott szerepéről tartott előadást Vincent Duffy, a Michigan Radio hírigazgatója 2016. december 6-án a Független Médiaközpont és a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) által közösen szervezett műhelyfoglalkozáson. …bővebben »

Megőrizhetőek-e az újságírás alapvető értékei a megváltozott médiakörnyezetben?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Ez a kérdés állt a 2016. december 5-én a Független Médiaközpont, a Főszerkesztők Fóruma és a Goethe Intézet által közösen rendezett nemzetközi konferencia középpontjában, ahol magyar és külföldi szakértők vitatták meg a legfontosabb technológiai, tulajdonosi és üzleti változások hatásait az újságírásra.

…bővebben »

Adatújságírás – a vizuális megjelenítés eszközei

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan lehet hosszú, elemző cikkeket lerövidíteni úgy, hogy mégse hagyjunk ki belőle egyetlen fontos információt sem? Hogyan lehet történetre rátalálni egy ezersoros táblázatban? Milyen, izgalmasabb formákat lehet alkalmazni egy cikkben? Ilyen kérdésekre kaphattunk válaszokat a 2016. november 23-án és 29-én a Független Médiaközpontban, újságíróknak és médiaszakos diákoknak tartott műhelyfoglalkozásokon. …bővebben »

Podcast egyszeregy

2016. 11. 28. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek

A Független Médiaközpont műhelyfoglalkozást szervez podcastok készítéséről újságírók és médiaszakos hallgatók számára 2016. december 6-án (kedden) 14.00-tól. A workshop célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek az egyik leghatékonyabb médiaformátummal, a podcasttal. Regisztrálni ezen a linken december 1-ig (csütörtök) lehet. …bővebben »

A helyi tartalom számít – új trendek az amerikai rádiózásban

2016. 11. 23. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek

A Független Médiaközpont és a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) közösen műhelyfoglalkozást szervez rádiók munkatársainak 2016. december 6-án (kedden) 10:00 – 12:00 között. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet ezen a linken lehet elérni. Határidő: 2016. november 28. (hétfő). Helyszín: Sajtóház – Mikszáth terem, 1064 Budapest, Vörösmarty  u. 47/a. földszint

…bővebben »

Megújuló eszközök, maradandó értékek az újságírásban – konferencia december 5-én

2016. 11. 17. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek

Hogyan állítható a digitális technológia az újságírás alapvető értékeinek szolgálatába? Mennyiben változik a szerkesztők szerepe a függetlenség megőrzésében és a minőségi tartalmak eljuttatásában? Mit tehetnek az újságírók a szakmai kultúra fennmaradásáért? Ezekről a kérdésekről is szó lesz azon a nemzetközi konferencián, amelyet a Főszerkesztők Fóruma, a Független Médiaközpont és a Goethe Intézet tart közösen 2016. december 5-én Budapesten. Jelentkezés itt 2016. december 1-ig. …bővebben »

Adatújságírás, adatvizualizáció – egynapos műhelyfoglalkozások újságíróknak

2016. 11. 15. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek

A Független Médiaközpont műhelyfoglalkozásokat tart 2016. november 23-án és 29-én 10:00-től 15:00-ig az adatok vizuális reprezentációjának témakörében. A workshopok célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek az adatszerzés, rendszerezés és adatvizualizáció alapvető eszközeivel.  Az egynapos gyakorlati foglalkozásokra újságírókat és olyan egyetemi hallgatókat várunk, akik komolyan érdeklődnek az adatújságírás eszközeinek elsajátítása iránt, és tervezik ezek használatát munkájukban. A foglalkozások gyakorlati jellegűek, ezért alkalmanként maximum 15 fő jelentkezését fogadjuk el. Regisztrálni ezen a linken november 18.-ig (péntek) lehet.

…bővebben »