» 2017

Podcast a gazdasági újságírásban

2017. 05. 25. | Hírek

A Független Médiaközpont 2017. június 6-án gazdasági újságíróknak műhelyfoglalkozást tart, amelynek célja, hogy a külföldön, főleg az Egyesült Államokban egyre népszerűbb és változatosabb újságírói formátumként számon tartott podcast meghonosodjon a magyarországi újságírásban, így a pénzügyi témák feldolgozásában. Jelentkezni a regisztrációs űrlap kitöltésével lehet 2017. június 1-ig.

…bővebben »

Adatból sztori – hackathon újságíróknak először Magyarországon

2017. 03. 31. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A „Bindzsi” csapat tagjai – Mészáros Tamás, Szalai Bálint és Szémann Tamás, az Index.hu újságírói – nyerték a 2017. március 24-én tartott hackathont, amelynek célja az volt, hogy adatbázisok elemzése eredményeként, vizuális megjelenítéssel egy leendő sztori alapjául szolgáló témát találjanak. Adatból sztori egy nap alatt – ez volt a versenyző hét csapat feladata a hackathonon, amelyet újságírók számára első ízben a Független Médiaközpont, a K-Monitor és a Főszerkesztők Fóruma, a Központi Statisztikai Hivatallal mint szakmai partnerrel együttműködésben szervezett Magyarországon. …bővebben »

Mit tehetünk a hamis hírek ellen?

2017. 03. 29. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Híresztelés, hazugság, manipuláció vagy propaganda mindig is létezett, de a digitális korban a hamis hírek rövid időn belül képesek befolyásolni eseményeket és társadalmi folyamatokat, a közönség pedig nem mindig ismeri fel őket. Ezért a hamis hírek jelentőségéről szervezett előadásokat, kerekasztal-beszélgetést és műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2017. március 28-án. …bővebben »

Adat-vezérelt újságírás – tippek és módszerek

2017. 03. 23. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A Független Médiaközpont újabb gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat tartott 2017. március 22-én az adatvezérelt újságírás témakörében. A workshopokona résztvevők megismerkedtek a nyilvános adatok felkutatásának módszereivel, valamint az adatok elemzésének különböző technikáival. A foglalkozásokat Vorák Anita és Pethő András, a Direkt36.hu újságírói vezették és a munka során felhasználták azokat az útmutatókat, amelyeket e témákban a Független Médiaközpont felkérésére írtak. …bővebben »

Szemben az álhírrel

2017. 03. 22. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A hamis hírek jelentőségéről és az ezzel kapcsolatos problémákról tart kerekasztal-beszélgetést és műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2017. március 28-án. A délelőtti program során 9.30-tól 11.45-ig vitaindító előadást tart Dean Starkman újságíró és Weyer Balázs, majd kerekasztal-beszélgetés során szakértők vitatják meg a közönség elérésének új csatornáit. A 12.00-től 16.30-ig tartott műhelyfoglalkozásokon pedig a hírforrások kezeléséről, tények és az online vizuális források ellenőrzésének módszertanáról lesz szó. A programokon a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2017. március 24. (péntek). …bővebben »

Horvát János Pulitzer-emlékdíjat kapott

2017. 03. 19. | Hírek

Horvát János, a  Független Médiaközpont kuratóriumának elnöke 2017. március 19-én Pulitzer-emlékdíjat kapott életmű kategóriában. A díjjal járó anyagi elismerést Horvát János felajánlotta a Független Médiaközpont alapítványának. A Pulitzer-emlékdíjat írott sajtó kategóriában Brückner Gergely vehette át. Gratulálunk a nyerteseknek!

…bővebben »

Adatok kutatása és elemzése

2017. 03. 16. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A Független Médiaközpont újabb gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat tart 2017. március 22-én az adatvezérelt újságírás témakörében. 9-től 13 óráig “Hogyan találjunk történeteket az adatokban?” címmel Pethő András, 13.30-tól 17.30-ig pedig Vorák Anita tart “Amikor a Google nem elég” címmel workshopot. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelynek határideje 2017. március 20. (hétfő). …bővebben »

Videós újságírás okostelefonnal

2017. 03. 13. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan készítsünk videóriportokat okostelefonnal? Ennek elméletét és gyakorlati alapjait tanulhatták meg a résztvevők a Független Médiaközpont digitális történetmondásról és videós újságírásról szóló műhelyfoglalkozásán 2017. február 9-én és március 7-én.

…bővebben »

Podcast kezdőknek

2017. 03. 06. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A podcast műfaja Magyarországon még csak korlátozottan ismert, pedig a rádió igazi versenytársa lehet: időhöz nem kötött, közlekedés vagy sportolás közben könnyen fogyasztható, ráadásul minimális költséggel elkészíthető. Ezért 2017. február 20-án már második alkalommal rendezett workshopot a Független Médiaközpont a podcast készítésének alapjairól a Meti Heteor podcast műsorvezetői, Pohly Ferenc (digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója) és Szedlák Ádám (újságíró, blogger, podcaster) irányításával. …bővebben »

Felhívás: jogi képzés újságírók számára

2017. 03. 02. | Hírek

Újságírók, civil szervezetek képviselői és médiajogászok számára tart 10 hetes jogi képzést a CEU-hoz tartozó “The Center for Media, Data, and Society“. A “European Journalism in the Digital Age” (EJDA) program egy hibrid, egyszerre online és offline képzés, amely a digitális kor média- és véleményszabadságának alapjaira koncentrál, valamint gyakorlati megoldásokat kíván nyújtani az olyan kihívásokkal szemben, mint a hackerek, különböző médiaperek és az ellenséges kormányok. A program egy kétnapos belgrádi workshoppal 2017. május 20-21-én indul, ezt pedig 9 hét online kurzus követi. Jelentkezési határidő: 2017. március 31. 17.00. Részletekért kattintson erre a linkre. …bővebben »