» 2017

Pályázati felhívás helyi tényfeltáró riportok készítésére

2017. 12. 22. | Az újságírás újraindítása: állandó hírek, Hírek

A Független Médiaközpont pályázatot hirdet szakmai tapasztalattal helyi témájú tényfeltáró riportok készítésére. E felhívással a Független Médiaközpont a helyi közösségeket érintő, új történetek feldolgozását kívánja támogatni Magyarországon. A pályázati adatlap benyújtásának határideje: 2018. január 12.  (péntek) 24:00. …bővebben »

Vonzások és választások: újságírás kampány idején

2017. 12. 05. | Hírek

Versenyben maradhat-e a tényeken alapuló minőségi újságírás az internetes algoritmusokat hatékonyan kiaknázó, hamis hírekkel operáló politikai és gazdasági manipulációkkal szemben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a Főszerkesztők Fóruma, a Független Médiaközpont és a Goethe Intézet fenti címmel meghirdetett nemzetközi konferenciájának résztvevői 2017. november 27-én, Budapesten. …bővebben »

Adatok alapján, olvashatóan

2017. 12. 01. | Az újságírás újraindítása: állandó hírek, Hírek

“A történet tárja fel a tényeket” címmel az adatokra épülő történetek strukturálásáról és a történetmondás hatékony technikáiról tartott kétnapos workshopot Luuk Sengers holland újságíró a Független Médiaközpontban 2016. november 16-17-én.

Az angol nyelvű workshopon oknyomozó újságírók vettek részt és példák és esettanulmányok segítségével ismerkedtek meg a “Story-Based Inquiry” módszertanával. …bővebben »

Európai Újságíró Díj 2018

2017. 11. 29. | Hírek

December 15-ig lehet pályázni az Európai Újságíró Díjra. Négy kategóriában várják a pályaműveket: oknyomozó újságírás, vélemény, kiemelkedő riport és innováció. Bővebben: europeanpressprize.com …bővebben »

Vonzások és választások: újságírás kampány idején

2017. 11. 22. | Hírek

A Főszerkesztők Fóruma, a Független Médiaközpont és a Goethe Intézet 2017. november 29-én, a Goethe Intézetben (1092 Budapest, Ráday u. 58.) rendezi meg hagyományos év végi nemzetközi konferenciáját. Az esemény célja, hogy nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján tekintse át, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a hírmédiának választási kampányok idején. Jelentkezni lehet ezen a regisztrációs lapon.

…bővebben »

Beszélgetések az oknyomozás fenntarthatóságáról

2017. 11. 20. | Az újságírás újraindítása: állandó hírek, Hírek

Vajon meg lehet-e élni oknyomozó újságírásból? – ez a kérdés vezette be Luuk Sengers holland oknyomozó újságíró és nemzetközileg elismert oktató előadását, amelyet november 15-én az ELTE Média és Kommunikációs Tanszék és a Független Médiaközpont szervezésében tartott. …bővebben »

Meg lehet-e élni az oknyomozó újságírásból?

2017. 11. 05. | Az újságírás újraindítása: állandó hírek, Hírek

Ez lesz a témája Luuk Sengers holland oknyomozó újságíró és oktató előadásának, amelyet az ELTE BTK Média és Kommunikációs Tanszékén tart november 15-én, 17 órai kezdettel. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követi a magyarországi oknyomozó újságírás fenntarthatóságáról. Kérjük, regisztráljon a jelentkezési lap elküldésével november 10-ig.

…bővebben »

A történet tárja fel a tényeket – workshop újságíróknak

2017. 11. 05. | Az újságírás újraindítása: állandó hírek, Hírek

“The Story Tells the Facts” címmel kétnapos workshopot tart Luuk Sengers holland újságíró november 16-17-én a Független Médiaközpontban (1064 Budapest Vörösmarty utca 47/a). Az angol nyelvű rendezvény központi témája az adatokra épülő történetek strukturálása, a történemondás különböző technikáinak ötvözése. Online regisztráció: november 10.

…bővebben »

Pályázati lehetőség – Mediterrán Újságírói Díj

2017. 09. 20. | Hírek

Szeptember 27-ig lehet pályázni az Anna Lindh Alapítvány Mediterranean Journalists Awards díjára, amely több kategóriában ismeri el a kulturális sokszínűséggel összefüggő témákról készített cikkeket, fotókat, televíziós és rádiós műsorokat. Az idén 10. alkalommal adják át a díjakat, skülön figyelmet fordítanak az “Interkulturális városok és migráció” témakörének. A pályázat ezen a linken érhető el. …bővebben »

A szerzői jogok európai reformja – workshop a Független Médiaközpontban

2017. 08. 28. | Hírek

Az Európai Unió a szerzői jogokkal kapcsolatos jogszabályok reformját készíti elő. A Független Médiaközpont partnereivel – EDRi, Communia és Wikimedia – együttműködve,  School of Rock(ing) EU Copyright címmel október 6-7-én workshopot tart a szerzői jogi reform céljairól, az esetleges kockázatokról és a várható új lehetőségekről fiatal szakértőknek és aktivistáknak. Jelentkezés a regisztrációs űrlap kitöltésével szeptember 28-ig.

…bővebben »