» Adatból sztori – hackathon újságíróknak először Magyarországon

Adatból sztori – hackathon újságíróknak először Magyarországon

2017. 03. 31. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A „Bindzsi” csapat tagjai – Mészáros Tamás, Szalai Bálint és Szémann Tamás, az Index.hu újságírói – nyerték a 2017. március 24-én tartott hackathont, amelynek célja az volt, hogy adatbázisok elemzése eredményeként, vizuális megjelenítéssel egy leendő sztori alapjául szolgáló témát találjanak. Adatból sztori egy nap alatt – ez volt a versenyző hét csapat feladata a hackathonon, amelyet újságírók számára első ízben a Független Médiaközpont, a K-Monitor és a Főszerkesztők Fóruma, a Központi Statisztikai Hivatallal mint szakmai partnerrel együttműködésben szervezett Magyarországon.

A versenyre újságírókból, programozókból és grafikusokból álló csapatok nevezhettek be. A KSH az eseményre összeállított adatbázisát a hackathon reggelén kapták meg. Ebből az adatsorból kellett minél kreatívabb módon összefüggéseket keresni, végül történeteket megalapozni adatelemzési és adatújságírói eszközöket használva. A kész pályaműveket este hattól mutatták be a csapatok.

Tanácskoznak a csapatok

Az újságírókból és adatszakértőkből álló szakmai zsűri – Kovács Marcell (KSH), Minkó Mihály (Starschema), Nagy Iván Zsolt (Hvg.hu), Szigeti Péter (Kreatív) és Szűcs Krisztina (Ericsson) – az elkészült anyagok relevanciája és eredetisége, a témajavaslat minősége és továbbvihetősége, az adatvizualizációs eszközök használata, valamint a nap végére elkészített prezentációk alapján hirdetett nyertest. A győztes csapat 300 ezer forint jutalomban részesült.

„A hackathon újdonságot jelentett abból a szempontból, hogy újságírók, programozók és grafikusok csapatban dolgoztak a feladatokon, ráadásul többen most találkoztak először egymással. A közös munka nemcsak jó hangulatban zajlott, hanem remek teljesítményeket eredményezett. Ma egyébként egyre fontosabb az újságírók és az adatszakértők közötti együttműködés, különösen nagy adatmennyiség feldolgozása esetén. A Független Médiaközpont tervezi, hogy újabb hackathont rendez a közeljövőben” – értékelte Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója.

„Kiváló lehetőség volt számunkra, hogy részt vettünk egy ilyen kezdeményezésben. Egyrészt a média kiemelt célcsoportunk, hiszen általuk jutnak el leginkább az adataink a nagyközönséghez, ezért fontos számunkra, hogy az újságírók megfelelő módon tudják azokat értelmezni és feldolgozni. Másrészt pedig értékes visszajelzések érkeztek arról, hogy milyen típusú adatbázisokkal tudjuk támogatni a sajtó munkáját. Azt gondolom ez egy hasznos együttműködés volt minden fél számára, szívesen csatlakozunk a jövőben is hasonló kezdeményezésekhez” – mondta el dr. Vukovich Gabriella a KSH elnöke.

A pályaművek prezentációja

„Napjainkban elképzelhetetlen az oknyomozó újságírás nagy mennyiségű adatok mozgatása, megértése, bemutatása nélkül, ezért a közpénzek átláthatóságáért dolgozó szervezetként nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hazai sajtó is rendelkezzen az ehhez szükséges szemlélettel és eszköztárral” – tette hozzá Léderer Sándor a K-Monitor ügyvezető igazgatója.

A nyertes csapat

„Nagyon előremutatónak érzem, hogy összeszokott, nagyobb szerkesztőségek mellett kisebb orgánumok képviselői is összemérték erejüket és hogy a nap végére sok különféle értékes anyag született. Remélem, hogy a verseny folytatásaként készülnek majd értékes, az olvasókhoz is eljutó anyagok” – összegezte Szigeti Péter, a zsűri elnöke, a Főszerkesztők Fórumának elnökségi tagja.

További képek a hackathonról a Független Médiaközpont Facebook-oldalán találhatóak. (Fotó: Kiss Eszter)