» Horvát János Pulitzer-emlékdíjat kapott

Horvát János Pulitzer-emlékdíjat kapott

2017. 03. 19. | Hírek

Horvát János, a  Független Médiaközpont kuratóriumának elnöke 2017. március 19-én Pulitzer-emlékdíjat kapott életmű kategóriában. A díjjal járó anyagi elismerést Horvát János felajánlotta a Független Médiaközpont alapítványának. A Pulitzer-emlékdíjat írott sajtó kategóriában Brückner Gergely vehette át. Gratulálunk a nyerteseknek!

Fotó: Kerekes Zoltán, Goethe-Institut Budapest

Horvát János 1944-ben született, eredeti foglakozása történelem-spanyol szakos középiskolai tanár, 1964-ben megnyerte a Riporter Kerestetik első vetélkedőjét, és 1969-ben, az ELTE Bölcsészettudományi Kar befejezése után lett az MTV alkalmazottja. Közel tíz éven át dolgozott a HÉT című politikai magazinműsorban, később a Filmfőszerkesztőséget vezette, majd 1988-89 fordulóján, igazgatóként döntő szerepe volt az önálló arculatú MTV 2 kialakításában. 1993-ban közreműködött az ELTE médiaszakának beindításában, majd a Pécsi Egyetem kommunikációs tanszékén oktatott, és a Budapesti Kommunikációs Főiskola szenátusának tagja lett. 2001 és 2006 között a SPORT TV elnöke. 2007 és 2010 között a Magyar Köztársaság kubai nagykövete. Megalapításától kezdve elnöke a Független Média Központ kuratóriumának.

Brückner Gergely 1973-ban született, 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1996-tól 2003-ig a Bank&Tőzsde Üzleti Hetilap újságírója, majd szerkesztője. Ezt követően négy éven át a Manager Magazin havilap vezető szerkesztője. 2007-től 2017. márciusáig a Figyelő hetilap főmunkatársa volt.

Sipos Lajos irodalomtörténész, az alapítvány elnöke a közlemény szerint a díjátadón elmondta, hogy a tényfeltáró-oknyomozó újságírás a végrehajtó hatalom ellenőrzésének, a visszaélések leleplezésnek  egyik eszköze is lehet. Ennek feltétele, hogy a sajtó munkájának középpontjában nem a politikai ellenoldal megsemmisítése, hanem a demokratikus intézmények megerősítése és a felelős újságírói szerep újrafogalmazása álljon. A Joseph Pulitzer-emlékdíjat átvevő, kiváló szakemberek elismerése az alapítói szándékkal összhangban, a minőségre és objektivitásra törekedő magyar sajtó ügyét szolgálja – hangsúlyozta az elnök.

(Forrás: Hvg.hu)