• Támogatók

 

Európai Bizottság - Bővítési Főigazgatóság

 

Erste Alapítvány

» Csatlakozásra várva

Csatlakozásra várva – a nemzetközi projektről

A Csatlakozásra várva (Next in Line) című újságírói projekt a médián keresztül  kívánja közelebbről bemutatni az európai uniós tagjelölt, valamint a jelölésre esélyes országokat a közép-európai és más tagállamok közönségének.

Az Európai Unió társ- finanszírozásával megvalósuló projekt célja, hogy rávilágítson az Európai Unió a Nyugat-Balkán, Törökország és Izland felé történő bővítésében rejlő lehetőségekre és kihívásokra. Ennek érdekében néhány jelentős közép-európai lap munkatársai a jelölt, valamint a jelölésre váró országokban riportutakat tesznek és azok alapján átfogó cikkeket közölnek.

A projekt során a Transitions a visegrádi országok több kiváló ás népszerű lapjával fogott össze: a Gazeta Wyborcza-val (Lengyelország), a Respekttel (Cseh Köztársaság), a Tyzdennel (Szlovákia), valamint a budapesti székhelyű Független Médiaközponttal (CIJ), mely a HVG és a Zalai Hírlap újságíróival fog dolgozni. A Transitions és a lapok így többszázezer, Közép-Európában és más országokban élő állampolgárt fognak elérni az írásokkal.

Riportutak

A projekt 12 hónapos időtartama alatt riporterek utaznak az EU-tagjelölt, vagy várományos országokba. Megbízásuk alatt a tudósítók a fogadó országok egy-egy újságírójával dolgoznak együtt, időnként a Transitions munkatársai is részt vesznek riportúton. Az így elkészülő cikkek és multimédiás anyagok angolul ezen a weboldalon lesznek elérhetőek. A projektben résztvevő szervezetek saját országaik nyelvén és saját médiacsatornáikon publikálják az anyagokat.  Magyarországon a HVG és a Pannon Lapok Társaságának négy lapja – a Zalai Hírlap, a Vas Népe, a Napló és a Fejér Megyei Hírlap – valamint a Független Médiaközpont közli az cikkeket.

A civil újságírás ösztönzése

A projekt további céljaihoz tartozik, hogy ösztönözze az olvasókat saját anyagok készítésére ezáltal pedig kapcsolatok alakuljanak ki az EU tagállamok és a jelölt, vagy jelölésre váró országok lakossága között. Épp ezért kérjük azokat az uniós állampolgárokat, akik az EU-hoz csatlakozásra váró országokba utaznak 2012-ben, hogy küldjenek írást vagy más médiaanyagot az adott helyszínről erre a címre: http://nextinline.eu/citizen-journalism/.

A művek készülhetnek angolul vagy a projektben résztvevő bármelyik másik ország nyelvén. A formátum tetszőleges – beküldhető nyomtatott vagy elektronikus formában egyaránt. A legjobbakat a Transitions publikálja saját és partnerszervezetei weboldalain. A tartalmi és a technikai minőség követelményei mellett,a közzététel fő kritériuma a szerző határozott érdeklődése a helyi ügyek és emberek iránt. Ösztönzésképp díjakat ajánlunk fel a három legjobb anyag szerzőjének. Az első díj egy professzionális audio-vizuális készlet, a második díj egy kamera, míg a harmadik egy hangfelvevő készülék.

Tájékoztató rendezvények

A riportutak eredményeként született cikkek és multimédiás anyagok közzététele után valamennyi partnerszervezet vendégül lát majd egy újságírót, aki saját országában közreműködött a cikkek létrehozásában. Az EU-tagságra váró országokból érkező újságírók meglátogatják majd a fogadó ország médiaműhelyeit és külpolitikai intézményeit, találkozókon vesznek részt, amelyeken hazájuk EU-tagsággal kapcsolatos témáiról adnak tájékoztatást. A hét alatt minden partnerszervezet rendez majd egy kerekasztal-beszélgetést az EU bővítéséhez kapcsolódó témára összpontosítva. Ennek célja a bővítéshez kapcsolódó kérdések áttekintése,

————————————————

Ez a projekt az Európai Unió támogatásával jött létre. Tartalma a Transitions, a Respekt, a Gazeta Wyborcza, a Tyzden és a CIJ felelősségét képezi, semmiképpen sem tekinthető az Európai Unió álláspontjának.