• Támogatók

  • Partnerek

» Romák – itthon Európában

A “Romák – itthon Európában” projekt célja, hogy láthatóbbá tegye az európai roma közösségek problémáit és hozzájáruljon a diszkrimináció felszámolását és a társadalmi befogadást segítő körülmények kialakításához.

A projekt előzménye: a Színesen és elfogulatlanul programban (2010-2011) ötven, roma és nem roma újságíró készített video dokumentumfilmeket Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. A mostani projektben hét médiafejlesztési, oktatási és roma jogi szervezet vesz részt ugyanezekből az országokból és az Egyesült Államokból. A következő két évben újabb, közös dokumentumfilmeket fognak készíteni.

A projekt, amely multimédiás eszközök és korszerű  történetmondási módszerek felhasználásával küzd az előítéletek ellen, a következő öt részből áll:

- Tíznapos, a multimédiás készségek fejlesztését célzó képzés összesen 20 magyar, román, szlovák, bolgár és cseh – roma és nem roma – újságíró számára. A képzés egyidejűleg öt országban  zajlik, egy-egy országban négy újságíró és egy oktató részvételével. A képzés második részében az összes résztvevő Prágában találkozik további ismeretek elsajátítására, és ekkor állapodnak meg a dokumentumfilmben feldolgozandó történetekről.

- A képzést követően az újságírók kétfős – roma és nem roma újságírókból álló – csoportokban tíz napot töltenek forgatással. Minden teamhez csatlakozik majd a Miami Egyetem Kommunikációs Karának egy-egy végzős hallgatója vagy egy oktató. A csoportok elsősorban a saját hazájukban élő roma közösség életéről forgatnak, de feldolgozhatnak történeteket olyan, más európai uniós országban is, ahol a romákkal kapcsolatos kérdések a figyelem középpontjába kerültek.

- Tíznapos szerkesztőségi munka során a csoportok visszatérnek a projekt központi helyszínére a nyersanyaggal, és ebből különböző formátumú filmek készülnek:
1. Félórás televíziós dokumentumfilm
2. Fesztiválokon bemutatandó hosszú dokumentumfilm
3. Tíz, 6-10 perces video dokumentumfilm
A filmek angol, bolgár, cseh, magyar, roma, román és szlovák nyelven és feliratokkal készülnek.

- A filmek terjesztése és nyilvános vetítése: Az alkotásokat a hagyományos és az online média széles körben publikálhatja.  A hosszú dokumentumfilmet a projekt felajánlja fesztiválok szervezőinek, többek közt a One World fesztivál rendezőinek. A második évben a projektben együttműködő szervezetek nyilvános vetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak Szófiában, Budapesten, Pozsonyban, Prágában, Brüsszelben, Párizsban, Milánóban és Londonban. A projekt anyagát középiskolákban és egyetemeken is levetítik.

- Online képzési stúdió: A második évben a filmkészítésben résztvevő újságírók újabb riportfilmeket készítenek távoktatás keretében. E célból interaktív, multimédiás weboldal készül, mely online oktatási stúdióként is funkcionál majd: a résztvevők online követik az órákat, így jutnak hozzá a képzési anyagokhoz és folyamatosan kapcsolatban állnak az oktatókkal. E munka során 25 új történetet  dolgoznak fel (6-10 perces videókat, fotókkal, szöveges és vizuális megjelenítési elemekkel). A filmeket a Transitions Online magazin, a partnerszervezetek weboldalai, és más médiafelületek is publikálják.

A projektet, amelyet az Európa Unió Alapjogi Ügynöksége finanszíroz, 2012 novembere és 2014 decembere között valósítja meg a prágai Transitions (TOL) online kiadó és médiafejlesztési szervezet, szoros együttműködésben a budapesti és a bukaresti Független Médiaközponttal, a pozsonyi  MEMO 98-cal, a szófiai Médiafejlesztési Központtal, a prágai Romea roma portállal, valamint a Miami Egyetem Kommunikációs Karával.