• Támogató

A projektet az Európai Unió Fundamental Rights and Citizenship Programja támogatja.


» Színesen és elfogulatlanul

A projekt célja, hogy a multimédia kreatív eszközeinek alkalmazásával ellensúlyozza a romaellenes sztereotípiákat a kisebbségi témákról szóló beszámolókban. Roma és nem roma újságírók együttműködésére összpontosítva ez a projekt egyaránt törekedett a térségben élő romákat érintő témák árnyaltabb bemutatására, valamint a kultúrák közötti párbeszédre és a kölcsönös megértésre.

A projektben öt ország vett részt: Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia. A projektet a médiafejlesztéssel és internetes lapkiadással foglalkozó prágai Transitions szervezet irányítja, szoros együttműködésben az említett országokban működő partnereivel: a budapesti Független Médiaközponttal (CIJ), a bukaresti Független Médiaközponttal (Centrul pentru Jurnalism Independent, CJI), a szófiai Médiafejlesztő Központtal (Media Development Center, MDC), és a pozsonyi MEMO’98-cal. A Miami Egyetem Kommunikációs Karának multimédiás történetmondással és videofilmgyártással foglalkozó, kiváló szakértői oktatóként és producerként vettek részt a programban.

Országonként tíz – összesen ötven roma és nem roma újságíró – részesült képzésben, melynek során a résztvevők megismerkedtek a dokumentumfilm-készítés egy új, amerikai módszerével.

Magyarországon a felkészítés 2010. június 21-25-én zajlott tíz – öt roma és öt nem roma – újságíró részvételével. Az oktatást Richard Beckman, a Miami Egyetem vizuális kommunikációs tanszékének vezetője irányította, a technikai tréninget Ben de la Cruz Emmy-díjas dokumentumfilm producer, a The Washington Post riportere vezette.

A műhelyfoglalkozást követően 2010. július 12. és 17. között ugyanezek résztvevők kétfős csoportokban dolgoztak, többnyire  egy roma és egy nem roma újságíróból állt a team. Az öt team egyenként 3-5 perces rövid video-dokumentumfilmet készített roma témákról, és együtt dolgozott velük a Miami Egyetem Kommunikációs Karának egy-egy végzős amerikai hallgatója. A filmkészítésben, a szerkesztésben Travis Fox Emmy-díjas szabadúszó videográfus és Horváth Nóra, a videa.hu szerkesztője segítette a csapatokat.

A 2010 júliusában forgatott filmek láthatók a projekt közös honlapján a többi országban készült filmekkel együtt, eredeti nyelven és angolul. A magyarországi filmek:

A projektben résztvevő újságírók többségének ez a munka jelentette a multimédiás történetmondásban szerzett első tapasztalatát. Az itt alkalmazott narratív stílus arra hivatott, hogy a filmek szereplőik hangján szólaljanak meg. Ez lehetőséget adott nekik, hogy sajátjuknak érezzék történetüket, egyúttal platformot kínált számukra, hogy megosszák sikereiket és problémáikat a nemzetközi közönséggel – segítve a kultúrák közötti párbeszédet és a pozitív társadalmi változásokat.

Ezt a projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatóságának „Alapvető jogok és uniós polgárság programja”, a Nyílt Társadalom Intézet Média Programja, az Egyesült Államok prágai nagykövetsége, és a Miami Egyetem Kommunikációs Karán működő Knight Center for International Media közösen finanszírozta.

Ugyanezt az amerikai történetmesélési metodológiát követve, roma és nem roma újságírók közös tandemjei további öt dokumentumfilmet készítettek roma témákról 2010 őszén és telén az Egyesült Államok nagykövetségének támogatásával. Az elkészült anyagok a www.sosinet.hu oldalain jelentek meg és a Független Médiaközpont levetítette több rendezvényén is, köztük a nemzetközi emberi jogi napon, 2010. december 10-én a Gödör Klubban.  A filmek angol felirattal is elérhetők a honlapon:

2011 májusában az amerikai Hivatásos Újságírók Szövetsége a Sigma Delta Chi-díjjal tüntette ki a Színesen és elfogulatlanul projektet digitális média – prezentáció (független) kategóriában.