» Emberi jogok és a média

Közös pillanataink
dokumentumfilm-bemutató és beszélgetés az emberi jogok napján

A Független Médiaközpont 2009. december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján tartotta három rövid dokumentumfilm bemutatóját a budapesti DocuArt moziban.
Az ünnep alkalmából Raphaël Varga van Kibéd, a Holland Királyság nagykövetségének helyettes vezetője beszélt az emberi jogok napjának jelentőségéről. A filmek bemutatását követően a szerzők, a filmek szereplői és a jelenlévő újságírók beszélgetésen vettek részt. A vitaindító előadást Dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke tartotta Az intézményes kirekesztés területei az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárásainak tükrében címmel.
A rövid dokumentumfilmek elkészítését a holland nagykövetség támogatása tette lehetővé. Készítői roma újságírók és operatőrök, akik egykor a Független Médiaközpont újságíró-gyakornoki programjának résztvevői voltak. A projekt eredményeként elkészült filmek történeteken keresztül igyekeznek bemutatni közös emberi értékeket, a különböző társadalmi csoportok közötti megértés fontosságát és a problémák közös megoldására való törekvést. A filmek nyilvános bemutatásának célja az, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságára.

Emelkedő falak – Készítő: Galyas Gyula

„…Elég, ha arra utalok, hogy a magyarországi cigányságot soha nem sújtotta intézményes diszkrimináció (még átmenetileg sem, mint a zsidókat a két világháború között)…” – ezek a sorok a Magyar Nemzet 2009. novemberi 7-i számában jelentek meg. Hasonló állításokkal, véleményekkel korábban is találkozhattunk. Filmjében Galyas Gyula néhány diszkrimináció ellen küzdő szervezet és intézmény képviselőjét (Dr. Demeter Juditot, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökét, Mohácsi Erzsébetet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatóját, Ürmös Andort, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Roma Integrációs Főosztályának vezetőjét, valamint Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét) szólaltatta meg, hogy ők hogyan látják a mai helyzetet, és mit jósolnak a jövőre nézve.

Romokban – Készítő: Szirmai Norbert

2001 október elsejével a monori önkormányzat és a családsegítő szolgálat vezetője kilakoltattak egy cigány családot önkormányzati lakásukból. Egy lakókocsiban helyezték el őket, ahol semmiféle közműellátással nem rendelkeztek. A család négy év után köttette be a villanyt, saját költségén. Ebben a lakókocsiban élnek, több mint tízen. „Semmi változás, ugyanúgy maradt minden, ahogy volt 2001 óta.”

Versenyképes – Készítő: Papinot Ferenc

Interjú Vincze Gábor paralimpián bronzérmet szerzett cselgáncsozóval és Oczelka Róbert duatlon Európa bajnokkal. Mindketten látássérültek, ennek kapcsán mesélnek előrejutásukról, küzdelmeikről, hogy elérhessék álmukat és versenyezhessenek.

A gyermek mint csali – Készítő: Független Médiaközpont

Rövidfilm a gyermekeket érő traumák puszta hírré alacsonyításáról és a gyerekek csaliként való felhasználásáról a médiában. Megszólal Radoszáv Miklós, a Területi Gyermekfelügyeleti Szolgálat igazgatóhelyettese, Balogh Attila újságíró (Magyar Távirati Iroda), valamint Virág György pszichológus (Országos Kriminológiai Intézet).