» Ingyenes konzultáció újságíróknak

Ingyenes konzultáció újságíróknak

2016. 02. 12. | Az újságírás újraindítása: állandó hírek, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A Független Médiaközpont 2016-ban díjmentes konzultációs lehetőséget kínál oknyomozó újságírók és kis létszámú szerkesztőségek számára. A konzultációra ezen az űrlapon vagy az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni: konzultacio@cij.hu

A konzultáció az alábbi témacsoportok köré épül:

- adatok és források ellenőrzése

- digitális biztonság újságírók számára

- jogi kérdések: sajtó-helyreigazítás, személyiségi jogok védelme, becsület büntetőjogi védelme, internetes tartalom jogi szabályozása, forrásvédelem, közérdekű adatigénylés, adatvédelem

- etikai kérdések, önszabályozás, panaszeljárás

- szerkesztőségek számára üzletviteli tanácsadás, fundraising, marketing és branding

- közösségi média (social media) használata a szerkesztőségi munkában

- mobil applikáció, videó produkció és terjesztés

- webfejlesztés

- szociális vállalkozási formák kialakítása

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jogi kérdésekben a konzultáció az ügyek képviseletét nem foglalja magában.

A konzultációra ezen az űrlapon vagy az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni: konzultacio@cij.hu

A konzultáció során az alábbi szakértőkhöz fordulhatnak segítségért:

Bátorfy Attila, adatújságírás, adatvizualizáció

Dolgozott a Kreatív média- és reklámipari szaklapnál, továbbá a Vs.hu rovatvezetője volt. Jelenleg az Átlátszó Adatújságírás rovatának tagja. Az adatújságírással a Kreatívnál találkozott először, majd a Vs.hu rovatvezető-újságírójaként számos adatalapú cikket és adatvizualizációs projektet készített el. Több projekten is dolgozik jelenleg a Transparency Internationellel, a Central European Universityvel, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével és a Mérték Médiaelemző Műhellyel. 2015. szeptemberétől az ELTE MMI MediaLab adatújságírás kurzusának kidolgozója és oktatója, 2016 őszi szemesztertől pedig a Metropolitan Egyetem megbízott oktatója adatújságírás témakörben. Az adatújságírással foglalkozó Databánya blog alapítója. 2013-ban a GEN Data Journalism Award döntőse.

Bodoky Tamás, újságírás, digitális biztonság

Bodolai László, sajtójog

Bodrogi Bea, médiajog, szólásszabadság, forrásvédelem

Jogászként végzett 1996-ban, 2000-ben LLM diplomát szerezett az emberi jogok, diszkrimináció és alternatív vitamegoldási módszerek témakörben a London School of Economics-on (LSE). 1996-2010 között jogvédelemmel foglalkozott: jogi képviseletet nyújtott diszkriminációs ügyekben hazai és nemzetközi fórumok előtt romák, nők, fogyatékos, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyek számára. 2010 óta foglalkozik médiajoggal, ezen belül sajtó- és véleményszabadsággal. Társalapítója a CivilMédiának, 2014-ig ügyvédként jogi képviseletet nyújtott újságíróknak, véleményt formálóknak. 2014-2015-ben a Bíróképző Akadémián közel 100 bíró számára szervezett és tartott képzést sajtószabadság témában. Társszerzője a Személyiségi jogok és Sajtószabadság című könyvnek. Jelenleg jogi szakértőként dolgozik a Direkt36-nak, a Főszerkesztők Fórumának,a Független Médiaközpontnak az alábbi területeken: személyiségi jogok, rágalmazás, becsületsértés, média önszabályozás, hátrányos helyzetű csoportok médiaábrázolása. Tréner és mediátor, emberi jogok és sajtószabadság témában rendszeresen publikál

Kárpáti József, médiajog, személyiségi jogok

Kustánczi Norbert, közösségi média és újságírás

Kustánczi Norbert újságíró és online média szakember. 2013 szeptembere óta a 24.hu (korábbi nevén Hír24) főszerkesztője. Korábban a Kitekintő.hu külpolitikai portálnál töltött be vezetőszerkesztői pozíciót, előtte pedig a Pécs TV-nél volt szerkesztő-riporter, majd felelős szerkesztő.

a

a

Le Marietta, újságírás, közösségi média

Az Atlatszo.hu újságírója és a Jarokelo.hu alapítója. Mindig is érdekelte, hogyan lehet az embereket a technológiával úgy összekötni, hogy hasznosnak és a világot megváltoztató eszköznek lássák a számítógépüket, vagy telefonjukat. 2012-ben egy lelkes csapattal ezért indította el a Jarokelo.hu oldalt, amivel közterületi problémákat, kátyúkat, letört szemeteseket lehet jelezni az önkormányzatoknak Budapesten és más városokban. Időközben más, főként újságírás, internet és demokrácia témakörében dolgozó szervezet munkájában is részt vett, ezek közül a kedvence az Atlatszo.hu és a K-Monitor.

Minkó Mihály, adatvizualizáció

2007 óta foglalkozik adatok vizualizációjával, amely elsősorban üzleti adatokat jelent. Először a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Főigazgatóságának készített üzleti dashboardokat, valamint különböző, egészséggazdaságtannal kapcsolatos adatvizualizációkat, például sebészorvosok által közösen végzett műtétekről, műtők kihasználtságáról. Szegeden többedmagával létrehozta az SZTE Infografikai Műhelyt, ahol több infografika készült különböző egyetemi projektek részeként.
2013 óta a Starschema Kft. csapatában dolgozik nagyvállalati projekteken, emellett rendszeresen ad órákat vendégelőadóként különböző felsőoktatási intézményekben. Fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a diagramokban, grafikonokban, adat- és információ-vizualizációkban rejlő erőt, amely a nagy adattömegek kommunikációját alapvetően egyszerűbbé, hatékonyabbá és gyorsabbá teszi.

Pethő András, újságírás, tényellenőrzés

A Direkt36 tényfeltáró központ társalapítója és szerkesztője. Az Origónál töltötte újságírói pályafutása nagy részét, közben többször dolgozott hosszabb ideig külföldön. Tizenöt hónapot töltött a BBC World Service-nél, majd két újságírói ösztöndíjat is elnyert az Egyesült Államokban. 2013-ban nyolc hónapig dolgozott a Washington Post nyomozó rovatánál, ahol részt vett több nagyobb projektben, és riporteri technikákat valamint adatelemzési módszereket tanult a világ legjobb újságírói közé tartozó szakemberektől. Ő az egyetlen újságíró, aki kétszer is elnyerte a tényfeltáró cikkekért járó Soma-díjat. Háromszor megkapta a Minőségi Újságírásért-díjat is. Részt vett több nemzetközi tényfeltáró újságírói projektben, legutóbb a Panama-iratokat feldolgozó nyomozásban. Több újságírói kurzust is tartott a Mathias Corvinus Collegium hallgatóinak.

Pohly Ferenc, kommunikáció, digitális fejlesztés, elemzés

Az online üzlet minden kulcsterületén dolgozott: éveken át foglalkozott stratégiával és üzletfejlesztéssel, webes fejlesztések irányításával, tartalomgyártással, a cégek és termékeik marketingkommunikációjával és működtetésével egyaránt. Büszkeségei az Origo, a 197.hu, a VS.hu, az első hazai dialup és ADSL reklámok vagy éppen a Meti Heteor tech podcast. Ma digitális termékfejlesztési projektek tanácsadója.

a

Sepsi Tibor, információszabadság, médiajog

Szász Barna, videós újságírás

Szigeti Péter, újságírás, szerkesztés, branded content

Szerkesztő, újságíró. Közel 20 éve foglalkozik tartalomgyártással. A Kreatív című kommunikációs szaklapnál végigjárta a teljes szakmai ranglétrát, újságíróként, majd rovatvezetőként dolgozott, 2006 és 2012 között aztán a lap főszerkesztője volt. Jelenleg a Kreatívot is kiadó Professional Publishing Hungary, Magyarország legnagyobb szaklapkiadója tartalomfejlesztési vezetője. Feladata a Kreatív mellett az Élelmiszer, a Tobacco, a Turizmus Trend, a Gyártástrend, az Üzlet és Pszichológia, a Business Next és a Fesztivákatalógus című kiadványok, a hozzájuk tartozó weboldalak és rendezvények készítését végző csapatok szakmai vezetése.

Virágvölgyi István, fotóújságírás, vizuális információk ellenőrzése

Szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig fotórovat-vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette 2014-ig. Ezt követően a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai igazgatója volt 2015 végéig. Mindeközben az ELTE-n, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanított képszerkesztést, fotográfiát. Jelenleg a Metropolitain Egyetem óraadó tanára, illetve a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára.

Vorák Anita, újságírás, adatbázisok elemzése, kutatása

A Direkt36 oknyomozó központ újságírója. Dolgozott az MTV és más csatornák magazinműsorainál, évekig munkatársa volt az Emasa.hu médiaszakmai portálnak. 2010-ben került az Origo politika rovatához, ahonnan 2014-ben jött el. 2011-ben megnyerte a legjobb oknyomozó újságírónak járó Soma-díjat cikksorozatáért, amelyben azt mutatta be, hogyan folyt el többszáz millió forint furcsa szerződéseken keresztül a köztévéből. Az Origo után az RTL Klub hírműsorainak kutató újságírója lett, ezt a munkát azóta is végzi, de már a Direkt36 megbízásából. Az Orbán Viktor vejének üzleteiről írt cikksorozata 2016-ban bekerült az European Press Prize oknyomozó kategóriájának jelöltjei közé. A Pécsi Tudományegyetemen végezett politológia szakon.

Weyer Balázs, újságírás, újságírói etika

A Főszerkesztők Fórumának első elnöke a szervezet 2012-es alakulása óta. Újságírást, médiaetikát, oknyomozást és médiatechnológia-történetet tanít illetve tanított az ELTÉ-n, a BKF-en, a Pázmány Péter Egyetemen, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, vendégelőadóként pedig közel tíz ország intézményeiben. 2000-től 2011-ig az Origo főszerkesztője volt, korábban az RTL Klub felelős szerkesztője és más médiumok vezető munkatársa. Nemzetközi konferenciák gyakori előadója. Újságíráson kívül világzenével és filmzenével foglalkozik.