» Podcast kezdőknek

Podcast kezdőknek

2017. 03. 06. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A podcast műfaja Magyarországon még csak korlátozottan ismert, pedig a rádió igazi versenytársa lehet: időhöz nem kötött, közlekedés vagy sportolás közben könnyen fogyasztható, ráadásul minimális költséggel elkészíthető. Ezért 2017. február 20-án már második alkalommal rendezett workshopot a Független Médiaközpont a podcast készítésének alapjairól a Meti Heteor podcast műsorvezetői, Pohly Ferenc (digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója) és Szedlák Ádám (újságíró, blogger, podcaster) irányításával.

Bevezetés a podcast-mesterségbe

A podcast elnevezést Ben Hammersley hozta létre 2004-ben az iPod és a „broadcasting” szavak felhasználásával, innen származik az a tévhit is, hogy podcastot csak Apple termékeken lehet hallgatni. Ekkor viszont még elmaradt a podcast-forradalom, ehhez szükség volt az okostelefonok elterjedésére is. Mára az angolszász országokban ez a formátum akkora teret nyert, hogy az újságírók is egyre többször tüntetik fel az e-mail címük és Facebook- vagy Twitter-oldaluk mellett podcastjaik elérhetőségét is.

Idehaza azonban a műfaj még csak gyerekcipőben jár, igazán pontos felmérés híján a hallgatóságot is csak becsülni lehet, és a reklámozók is csak most kezdik felismerni a podcastokban rejlő lehetőségeket. Az ilyen irányú növekedésre már csak azért is szükség lenne, mert ha az ember jól akarja csinálni, a podcast sok felkészülést igényel, amit nem árt, ha meg is fizetnek. Megélni pedig még messze nem lehet belőle.

Hangteszt

Számos gyakorlati tanácsot kaptak a résztvevők arra vonatkozóan is, hogyan fogjanak hozzá a podcastoláshoz: milyen mikrofont érdemes például beszerezni, és egyáltalán egyedül vagy csapatban ajánlatos nekikezdeni. Az egyik legfontosabb, amit mindenkinek meg kell tanulnia ebben a műfajban, hogy fókuszáltan kell beszélni, kerülni kell az ismétléseket, töltelékszavakat és egymás állandó félbeszakítását, ezek ugyanis zavaróak lehetnek a hallgató számára. A foglalkozás második felében a két előadó a gyakorlatban be is mutatta, hogyan rögzítik a hanganyagot két külön helyszínről, milyen eszközökkel illesztik egymásra a hangsávokat, hogyan vágják ki a zavaró részleteket, és milyen platformokon tehetik közzé a kész podcastot.

A Független Médiaközpont útmutatót jelentetett meg a podcastok készítéséről, melynek szerzője Pohly Ferenc. A kiadvány itt letölthető PDF-ben.

További képek a foglalkozásról (készítette: Kiss Eszter):