» Az újságírás újraindítása: megtörtént események

Adatból sztori – hackathon újságíróknak először Magyarországon

2017. 03. 31. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A „Bindzsi” csapat tagjai – Mészáros Tamás, Szalai Bálint és Szémann Tamás, az Index.hu újságírói – nyerték a 2017. március 24-én tartott hackathont, amelynek célja az volt, hogy adatbázisok elemzése eredményeként, vizuális megjelenítéssel egy leendő sztori alapjául szolgáló témát találjanak. Adatból sztori egy nap alatt – ez volt a versenyző hét csapat feladata a hackathonon, amelyet újságírók számára első ízben a Független Médiaközpont, a K-Monitor és a Főszerkesztők Fóruma, a Központi Statisztikai Hivatallal mint szakmai partnerrel együttműködésben szervezett Magyarországon. …bővebben »

Mit tehetünk a hamis hírek ellen?

2017. 03. 29. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Híresztelés, hazugság, manipuláció vagy propaganda mindig is létezett, de a digitális korban a hamis hírek rövid időn belül képesek befolyásolni eseményeket és társadalmi folyamatokat, a közönség pedig nem mindig ismeri fel őket. Ezért a hamis hírek jelentőségéről szervezett előadásokat, kerekasztal-beszélgetést és műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2017. március 28-án. …bővebben »

Adat-vezérelt újságírás – tippek és módszerek

2017. 03. 23. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A Független Médiaközpont újabb gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat tartott 2017. március 22-én az adatvezérelt újságírás témakörében. A workshopokona résztvevők megismerkedtek a nyilvános adatok felkutatásának módszereivel, valamint az adatok elemzésének különböző technikáival. A foglalkozásokat Vorák Anita és Pethő András, a Direkt36.hu újságírói vezették és a munka során felhasználták azokat az útmutatókat, amelyeket e témákban a Független Médiaközpont felkérésére írtak. …bővebben »

Videós újságírás okostelefonnal

2017. 03. 13. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan készítsünk videóriportokat okostelefonnal? Ennek elméletét és gyakorlati alapjait tanulhatták meg a résztvevők a Független Médiaközpont digitális történetmondásról és videós újságírásról szóló műhelyfoglalkozásán 2017. február 9-én és március 7-én.

…bővebben »

Podcast kezdőknek

2017. 03. 06. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A podcast műfaja Magyarországon még csak korlátozottan ismert, pedig a rádió igazi versenytársa lehet: időhöz nem kötött, közlekedés vagy sportolás közben könnyen fogyasztható, ráadásul minimális költséggel elkészíthető. Ezért 2017. február 20-án már második alkalommal rendezett workshopot a Független Médiaközpont a podcast készítésének alapjairól a Meti Heteor podcast műsorvezetői, Pohly Ferenc (digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója) és Szedlák Ádám (újságíró, blogger, podcaster) irányításával. …bővebben »

Léteznek-e még új utak a médiafinanszírozásban?

2017. 02. 17. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan indítható el és hogyan tartható fenn hosszú távon egy médiavállalkozás ma Magyarországon? Milyen alternatív bevételi forrásokból finanszírozható a minőségi tartalom, és meg lehet-e manapság élni csak a piacról? Többek között a kérdésekről volt szó a Független Médiaközpont által szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2017. február 14-én. …bővebben »

Workshopok és kézikönyv az újságírók digitális biztonságáról

2017. 02. 12. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan védhetőek meg az újságírók történetei, forrásaik és szakmai munkájuk a digitális világban? Ez a kérdés állt a Független Médiaközpont által szervezett  programsorozat középpontjában. Előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen volt szó a digitális világ jelenének és jövőjének legfontosabb kérdéseiről, majd műhelyfoglalkozáson kaptak a részvevők gyakorlati tanácsokat a kiberbiztonság témakörében. A Független Médiaközpont magyarul megjelentette az „Újságírók vészhelyzetben – mit tehetünk digitális biztonságunkért?” című kézikönyvet.

…bővebben »

Szöveg helyett: Adatújságírás és adatvizualizáció

2017. 02. 01. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Nem kérdés, hogy a médiafogyasztási szokások megváltoztak, egyre rövidebb szöveget olvasunk el. Ez esetben hogyan mutassunk be bonyolult információkat? Hogyan találjunk adatok alapján új történeteket? Ebben segít az adatújságírás és adatvizualizáció, amelyről a Független Médiaközpont, a nagy érdeklődésre való tekintettel, harmadik alkalommal is műhelyfoglalkozást szervezett 2017. január 25-én Bátorfy Attila vezetésével. …bővebben »

Adatelemzési eszközök és programok az újságírásban

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan használhatják újságírók az Excelt és az SQL szervereket munkájukban? Erről tartott egynapos, gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2016. december 12-én és 13-án Crina Boros, nemzetközi adatújságíró-szakértő vezetésével.

…bővebben »

Miért és hogyan készítsünk podcastot?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A podcast eredetéről, jellemzőiről és készítésének gyakorlati alapjairól volt szó azon a műhelyfoglalkozáson, amelyet a Független Médiaközpont szervezett 2016. december 6-án újságírók és médiaszakos hallgatók számára. …bővebben »