» Az újságírás újraindítása: megtörtént események

Adatból sztori – hackathon újságíróknak először Magyarországon

2017. 03. 31. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A „Bindzsi” csapat tagjai – Mészáros Tamás, Szalai Bálint és Szémann Tamás, az Index.hu újságírói – nyerték a 2017. március 24-én tartott hackathont, amelynek célja az volt, hogy adatbázisok elemzése eredményeként, vizuális megjelenítéssel egy leendő sztori alapjául szolgáló témát találjanak. Adatból sztori egy nap alatt – ez volt a versenyző hét csapat feladata a hackathonon, amelyet újságírók számára első ízben a Független Médiaközpont, a K-Monitor és a Főszerkesztők Fóruma, a Központi Statisztikai Hivatallal mint szakmai partnerrel együttműködésben szervezett Magyarországon. …bővebben »

Videós újságírás okostelefonnal

2017. 03. 13. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan készítsünk videóriportokat okostelefonnal? Ennek elméletét és gyakorlati alapjait tanulhatták meg a résztvevők a Független Médiaközpont digitális történetmondásról és videós újságírásról szóló műhelyfoglalkozásán 2017. február 9-én és március 7-én.

…bővebben »

Podcast kezdőknek

2017. 03. 06. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A podcast műfaja Magyarországon még csak korlátozottan ismert, pedig a rádió igazi versenytársa lehet: időhöz nem kötött, közlekedés vagy sportolás közben könnyen fogyasztható, ráadásul minimális költséggel elkészíthető. Ezért 2017. február 20-án már második alkalommal rendezett workshopot a Független Médiaközpont a podcast készítésének alapjairól a Meti Heteor podcast műsorvezetői, Pohly Ferenc (digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója) és Szedlák Ádám (újságíró, blogger, podcaster) irányításával. …bővebben »

Léteznek-e még új utak a médiafinanszírozásban?

2017. 02. 17. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan indítható el és hogyan tartható fenn hosszú távon egy médiavállalkozás ma Magyarországon? Milyen alternatív bevételi forrásokból finanszírozható a minőségi tartalom, és meg lehet-e manapság élni csak a piacról? Többek között a kérdésekről volt szó a Független Médiaközpont által szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2017. február 14-én. …bővebben »

Szöveg helyett: Adatújságírás és adatvizualizáció

2017. 02. 01. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Nem kérdés, hogy a médiafogyasztási szokások megváltoztak, egyre rövidebb szöveget olvasunk el. Ez esetben hogyan mutassunk be bonyolult információkat? Hogyan találjunk adatok alapján új történeteket? Ebben segít az adatújságírás és adatvizualizáció, amelyről a Független Médiaközpont, a nagy érdeklődésre való tekintettel, harmadik alkalommal is műhelyfoglalkozást szervezett 2017. január 25-én Bátorfy Attila vezetésével. …bővebben »

Adatelemzési eszközök és programok az újságírásban

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan használhatják újságírók az Excelt és az SQL szervereket munkájukban? Erről tartott egynapos, gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2016. december 12-én és 13-án Crina Boros, nemzetközi adatújságíró-szakértő vezetésével.

…bővebben »

Miért és hogyan készítsünk podcastot?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A podcast eredetéről, jellemzőiről és készítésének gyakorlati alapjairól volt szó azon a műhelyfoglalkozáson, amelyet a Független Médiaközpont szervezett 2016. december 6-án újságírók és médiaszakos hallgatók számára. …bővebben »

Számít a helyi tartalom!

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A helyi tartalom növekvő jelentőségéről és a szerkesztők megváltozott szerepéről tartott előadást Vincent Duffy, a Michigan Radio hírigazgatója 2016. december 6-án a Független Médiaközpont és a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) által közösen szervezett műhelyfoglalkozáson. …bővebben »

Megőrizhetőek-e az újságírás alapvető értékei a megváltozott médiakörnyezetben?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Ez a kérdés állt a 2016. december 5-én a Független Médiaközpont, a Főszerkesztők Fóruma és a Goethe Intézet által közösen rendezett nemzetközi konferencia középpontjában, ahol magyar és külföldi szakértők vitatták meg a legfontosabb technológiai, tulajdonosi és üzleti változások hatásait az újságírásra.

…bővebben »

Adatújságírás – a vizuális megjelenítés eszközei

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan lehet hosszú, elemző cikkeket lerövidíteni úgy, hogy mégse hagyjunk ki belőle egyetlen fontos információt sem? Hogyan lehet történetre rátalálni egy ezersoros táblázatban? Milyen, izgalmasabb formákat lehet alkalmazni egy cikkben? Ilyen kérdésekre kaphattunk válaszokat a 2016. november 23-án és 29-én a Független Médiaközpontban, újságíróknak és médiaszakos diákoknak tartott műhelyfoglalkozásokon. …bővebben »