» Az újságírás újraindítása: megtörtént események

Videós újságírás okostelefonnal

2017. 03. 13. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan készítsünk videóriportokat okostelefonnal? Ennek elméletét és gyakorlati alapjait tanulhatták meg a résztvevők a Független Médiaközpont digitális történetmondásról és videós újságírásról szóló műhelyfoglalkozásán 2017. február 9-én és március 7-én.

…bővebben »

Podcast kezdőknek

2017. 03. 06. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A podcast műfaja Magyarországon még csak korlátozottan ismert, pedig a rádió igazi versenytársa lehet: időhöz nem kötött, közlekedés vagy sportolás közben könnyen fogyasztható, ráadásul minimális költséggel elkészíthető. Ezért 2017. február 20-án már második alkalommal rendezett workshopot a Független Médiaközpont a podcast készítésének alapjairól a Meti Heteor podcast műsorvezetői, Pohly Ferenc (digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója) és Szedlák Ádám (újságíró, blogger, podcaster) irányításával. …bővebben »

Léteznek-e még új utak a médiafinanszírozásban?

2017. 02. 17. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

Hogyan indítható el és hogyan tartható fenn hosszú távon egy médiavállalkozás ma Magyarországon? Milyen alternatív bevételi forrásokból finanszírozható a minőségi tartalom, és meg lehet-e manapság élni csak a piacról? Többek között a kérdésekről volt szó a Független Médiaközpont által szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2017. február 14-én. …bővebben »

Adatelemzési eszközök és programok az újságírásban

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan használhatják újságírók az Excelt és az SQL szervereket munkájukban? Erről tartott egynapos, gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2016. december 12-én és 13-án Crina Boros, nemzetközi adatújságíró-szakértő vezetésével.

…bővebben »

Miért és hogyan készítsünk podcastot?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A podcast eredetéről, jellemzőiről és készítésének gyakorlati alapjairól volt szó azon a műhelyfoglalkozáson, amelyet a Független Médiaközpont szervezett 2016. december 6-án újságírók és médiaszakos hallgatók számára. …bővebben »

Számít a helyi tartalom!

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A helyi tartalom növekvő jelentőségéről és a szerkesztők megváltozott szerepéről tartott előadást Vincent Duffy, a Michigan Radio hírigazgatója 2016. december 6-án a Független Médiaközpont és a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) által közösen szervezett műhelyfoglalkozáson. …bővebben »

Megőrizhetőek-e az újságírás alapvető értékei a megváltozott médiakörnyezetben?

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Ez a kérdés állt a 2016. december 5-én a Független Médiaközpont, a Főszerkesztők Fóruma és a Goethe Intézet által közösen rendezett nemzetközi konferencia középpontjában, ahol magyar és külföldi szakértők vitatták meg a legfontosabb technológiai, tulajdonosi és üzleti változások hatásait az újságírásra.

…bővebben »

Adatújságírás – a vizuális megjelenítés eszközei

2016. 12. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Hogyan lehet hosszú, elemző cikkeket lerövidíteni úgy, hogy mégse hagyjunk ki belőle egyetlen fontos információt sem? Hogyan lehet történetre rátalálni egy ezersoros táblázatban? Milyen, izgalmasabb formákat lehet alkalmazni egy cikkben? Ilyen kérdésekre kaphattunk válaszokat a 2016. november 23-án és 29-én a Független Médiaközpontban, újságíróknak és médiaszakos diákoknak tartott műhelyfoglalkozásokon. …bővebben »

Felmérés és interjúk a helyi médiáról

2016. 10. 04. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek, Hírek: Az újságírás újraindítása

A Független Médiaközpont 2016 tavaszán online, anonim, kérdőíves gyorsfelmérést végzett a helyi médiában dolgozó újságírók szakmai és egzisztenciális helyzetéről. A háttérinterjúkkal kiegészített vizsgálat eredményeit és a helyiujsagiras.hu című kapcsolódó honlapot 2016. szeptember 21-én nemzetközi konferencián mutatta be. …bővebben »

Újságírás és márkaépítés a közösségi médiával

2016. 09. 27. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A közösségi média és szerepéről tartott műhelyfoglalkozást és kerekasztal-beszélgetést 2016. szeptember 20-án a Független Médiaközpont újságíróknak és médiaszakos hallgatóknak. A résztvevők azt vitatták meg, hogyan használják a közösségi platformokat, valamint hogyan lehet márkát építeni és ismertséget növelni a különböző közösségi médiacsatornákon. …bővebben »