» Hírek

Az adatújságírás hódítása – Nyári tábor

2016. 06. 23. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek

A Független Médiaközpont és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke 2016. július 5-7-ig nyári tábort szervez Pécsett gyakorló és kezdő újságírók, valamint az újságírás iránt érdeklődő hallgatók számára az adatújságírás témájában. Elsősorban a dél-dunántúli régióból várunk résztvevőket, de más térségekből is lehet jelentkezni. A résztvevők számára a program díjmentes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezés elfogadásánál fontos szempont, hogy az újságíró/hallgató a program mind a három napján vállalja a részvételt. A nyári táborra 2016. június 30-ig (szerdáig) regisztrálhat ide kattintva.

…bővebben »

Magyar Radír 2016 – Szépirodalmi pályázat

2016. 06. 22. | Hírek

Országos szépirodalmi pályázatot hirdet “Magyar Radír 2016″ címmel a Kisalföld szerkesztősége és a Tarandus Kiadó. A mai Magyarországról, a társadalmat érdeklő eseményekről, folyamatokról szóló írásokat várják – novella, esszé, elbeszélés, blog, humoreszk, riport kategóriában – ismert és eddig még nem publikáló alkotóktól 2016. augusztus 31-ig. A pályázat összdíjazása félmillió forint, a legjobb pályaműveket könyv és e-könyv formájában is megjelentetik. Részletek és további információ ezen a linken érhető el.

…bővebben »

Műhelyfoglalkozás az induló magyar korrupció-ellenes portálról

2016. 06. 10. | Hírek

Korrupció-ellenes portált indít a Direkt36.hu és projekt-partnereivel – 444.hu, Transparency International Magyarország, K-Monitor, Független Médiaközpont – együtt műhelyfoglalkozás keretében mutatja be újságíróknak és korrupció kutatásával foglalkozó civil szervezetek képviselőinek. A kétnapos rendezvény időpontja és helyszíne: 2016. június 16-17. (csütörtök-péntek); Független Médiaközpont – 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47./A. (Sajtóház) 1. emelet, Gimes és Táncsics terem. A műhelyfoglalkozásra jelentkezni ezen linken, 2016. június 13-ig (hétfő) lehet.

…bővebben »

A Mérték Médiaelemző Műhely konferenciája a közép- és kelet-európai médiarendszerek fejlődéséről

2016. 05. 26. | Hírek

A Mérték Médiaelemző Műhely 2016. június 20-21-én ingyenes, angol nyelvű konferenciát rendez „European impacts on the development of the media systems in Central- and Eastern Europe“ címmel a budapesti Német Nagykövetségen és a Corvinus Egyetemen. A konferencián széles körben elismert európai médiaszabályozási szakértők, médiakutatók, újságírók és civil szervezetek képviselői adnak elő, prezentációikat pedig nyitott beszélgetés követi. Az eseményére 2016. június 15-ig a kovacs.ildiko@mertek.eu e-mail címen lehet regisztrálni. Részletes leírás és a konferencia programja ezen a linken érhető el.

…bővebben »

A Fiatal Adatújságíró-díj átadása

2016. 05. 23. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Az alternatív magyar nyelvű politikai nyilvánosság feltérképezésének témájában benyújtott közös pályaművével Kersánszki Levente és Zulik Ákos kapta a 2016. évi Fiatal Adatújságíró-díjat és az ezzel járó 400 euró összegű jutalmat a Független Médiaközpont május 23-án tartott díjátadó ünnepségén.

…bővebben »

Workshop a digitális történetmondásról és a videós újságírásról

2016. 05. 21. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A videós újságírás legújabb trendjeiről és a digitális történetmondás eszközeiről tartott műhelyfoglalkozást 2016. május 18-án a Független Médiaközpont szabadúszó újságírók, kisebb szerkesztőségek munkatársai és végzős médiaszakos hallgatók számára. A résztvevők tanácsokat kaptak, hogyan használjanak videós eszközöket az újságírás különféle műfajaiban, illetve a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat.

…bővebben »

Vajon tényleg hiszem, ha látom? – Workshop a vizuális információk ellenőrzéséről

2016. 05. 20. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

A képi források hitelességének ellenőrzéséről és felhasználásának lehetséges módjairól rendezett 2016. május 13-án a Független Médiaközpont műhelyfoglalkozást elsősorban szabadúszó újságírók, kisebb szerkesztőségek munkatársai és végzős médiaszakos hallgatók számára.

…bővebben »

Gyakorlati műhelyfoglalkozás a közérdekű adatigénylésről

2016. 05. 19. | Az újságírás újraindítása: megtörtént események, Hírek

Gyakorlati műhelyfoglalkozást tartott a Független Médiaközpont 2016. május 12-én az Átlátszó.hu adatújságíróival együttműködve szabadúszó, vagy kis szerkesztőségekben dolgozó újságírók és végzős médiaszakos hallgatók számára. …bővebben »

A Fiatal Adatújságíró-díj átadása és beszélgetés a Panama-iratokról

2016. 05. 19. | Hírek

A Független Médiaközpont 2016. május 23-án, hétfőn délután adja át a Fiatal Adatújságíró-díjat. Ebből az alkalomból 14:00-tól kerekasztal-beszélgetést tart Panama-iratok: amikor összefognak az újságírók és a programozók címmel. Helyszín: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, Sajtóház – Táncsics terem. A programra május 22-ig itt lehet jelentkezni.

…bővebben »

Digitális történetmondás és videós újságírás

2016. 05. 10. | Az újságírás újraindítása: következő események, Hírek

A Független Médiaközpont 2016. május 18-án (szerdán) 9:00-tól műhelyfoglalkozást tart a Sajtóház Gimes Miklós termében (1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/A.), hogy bemutassa a videós újságírás fejlődését, trendjeit és gyakorlati tanácsokkal segítse azokat, akik a digitális történetmondás eszközeit használni kívánják az újságírás különféle műfajaiban. A rendezvényre elsősorban szabadúszó újságírókat, kisebb szerkesztőségek munkatársait és végzős médiaszakos hallgatókat várunk. A részvétel ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, a meghosszabbított határidő: 2016. május 15. (vasárnap).

…bővebben »